Tarihi Barış Anlaşması İmzalandı 52 Senelik Savaş Sona Erdi
Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile Kolombiya Hükümeti arasında 52 sene sonra savaş sona erdiren "tarihi" nitelikte bir barış anlaşması Küba'da yapıldı.

25 Agustos 2016 - 11:15:57

Çıktı Al

Yorum (0)

Hükümet ile FARC arasında Kasım 2012'den bu zaman yaklaşık 4 senedir Küba'nın başkenti Havana'da devam eden barış müzakerelerinde nihai anlaşmaya varıldı. Küba'da yapılan müzakereler neticesinde kabul yapılan anlaşmaya, Kolombiya delegasyonu adına Humberto de la Calle ile FARC adına Ivan Marquez imza attı. Taraflar, imzalardan sonra yaptıkları ortak açıklamada, "Kolombiya hükümeti ve FARC, nihai olarak, tam ve kesin bir anlaşmaya vardık. ifadesini kullandı. Humberto de la Calle daha sonra yaptığı açıklamada ise "Hedefimize ulaştık. Bu tarihi imzala peşinde eylül ayı sonu veya ekim ayı başında tarafların yeniden nihai bir görüşme yapacağı söylenildi. 220 BİNDEN FAZLA ŞAHIS YAŞAMINI YİTİRDİ Hükümet sözcüsü Marcele Duran, 23 Haziran'da yaptığı açıklamada, çift taraflı ateşkes ve silah bırakma konusunda anlaşıldığını bildirmiş ancak anlaşma uygulama ve onay süreçlerin işleyişi tam olarak netleşmemişti. Hükümet ve FARC temsilcileri arasında 5 Ağustos'ta da ise kabul edilen anlaşmada her iki taraflar arasında birtakım taahhütler tanımlanmıştı. Müzakereler neticesi anlaşmaya varılan 83 numaralı iki tebliğle taraflar arasında birtakım taahhütleri tanımlayan 23 protokol bulunuyor. Bu gelişmelerin peşinden, Kolombiya Hükümeti ile FARC arasında barış süreci denetleyecek bir Birleşmiş Milletler (BM) misyonun bölgede göreve başlaması bekleniyor. Varılan uzlaşma gereği barış süreci, çoğunluğu Latin Amerika ve Karayip Ülkeleri Toplulukları'ndan (CELAC) gelecek silahsız gözlemciler tarafından izlenmiş olacak. ABD ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak kabul edilen ve bir ara 17 bine kadar militan sayısına ulaşan FARC'ın, en son 7 bin militanı bulunuyordu. Ülkede 52 seneye varan dönemde silahlı çatışmalar neticesinde 220 binden fazla şahıs yaşamını yitirmiş, 6 milyona yakın şahıs yerlerinden olmuştu. OBAMA, DEVLET BAŞKANI SANTOS'U KUTLADI Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama'nın Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos'u telefonla arayarak barış anlaşması neticelendirme sinden dolayı kutladığını açıkladı. Açıklamada, Obama ve Santos'un bu görüşmede, gelecek ayda ülkeler arasında organize suçlar ve uyuşturucu ticaretine karşı ortak çabaların devam etmesi konusunda anlaşmaya vardığı kaydedildi.
YORUM BIRAKIN
YORUMLAR  ( 0 Yorum )
Habere hiç yorum yapılmamış
BENZER HABERLER
Frankfurt Havalimanı'nda korku dolu anlar yaşandı
Frankfurt havalimanın bir kısmı, bir şahısın arama bitmeden güvenlik kontrolünden geçip ve insanların içine girmesi sebebiyle boşaltıldı...
31.08.2016
Japonya'da Korkutan Deprem Meydana Geldi
Japonya' doğu sahilinde 6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
21.09.2016
O Ülkede Seri Katil Kabusu Yaşanıyor
Japonya’nın Yokohoma kentinde Oguchi Hastanesinde çok tuhaf bir olay yaşandı. İki yaşlı hasta iki gün arayla aynı şekilde ölmesi hastane çalışanları birinin seri katil olabileceği ihtimali ortaya çıkıyor. Söz konusu hastanede 3 ay içinde 48 hasta yaşamını yitirdi.
02.10.2016
DAEŞ'e Ait O Yerler Tek Tek İmha Edildi
Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında bugün, DAEŞ unsurların karargah olarak kullanmış olduğu 3 bina ve örgüte ait bir silahlı araç hava harekatıyla imhası yapıldı. Kantara, Eş Şehid, El Humran ve Taşlıhüyük'te kontrolü sağlanmış oldu.
08.09.2016
Artık ABD'nin yeni Başkanı Trump
ABD başkanlık seçiminde Donald Trump, delege sayısını 274'e çıkararak 45. Başkan oldu. Rakibi Clinton'ın, Trump'ı arayarak tebrik etti.
09.11.2016
ABD'nin yeni başkanı Trump, Gülen’i iade edecek mi ?
ABD'nin yeni başkanı Trump Fethullah Gülen'i iade edecek mi?
09.11.2016