Elektrikte ’de Artık Yeni Dönem Başlıyor
Albayrak, kaçak elektriği önlemek için yapılan kripto sistemi ilk olarak Dicle bölgesinde uygulanacağı söyledi.

19 Eylül 2016 - 07:41:37

Çıktı Al

Yorum (0)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, enerji hatları üzerinden yapılan teknik olmayan kayıplar ile yasadışı kullanımları önlemek veya azaltmak amacıyla enerji artık kriptolanacağı bir proje üzerinde çalışmalar yapıldığını açıkladı.

Albayrak, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından pilot olarak ilk uygulanma  projeyle trafo çıkışlarında enerji şifreleneceği, bu şifre son kullanıcı sayacında çözüleceğini bildirdi.

Dicle bölgesini kapsadığı iller Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak olarak sıralanıyor.

KAYIP-KAÇAK AZALACAK

Bakan Albayrak, kayıp ve Kaçak elektrikle mücadeleye Meclis’te soru önergesi yanıtında konuyla ilgili detaylı bilgi verdi.

Kayıp-kaçak miktarı, dağıtım sistemine giren enerji ile dağıtım sisteminde tüketicilere tahakkuk ettirilen enerji miktarı arasında farkı göstermektedir.

Her bir bölge için hedef kayıp-kaçak oranları belirlenmiştir. Böylece, tüketicilerin daha az kayıp-kaçak bedeline maruz kalmaları sağlanmış olurken bu hizmeti yerine getiren dağıtım şirketlerine de riskler yüklenmiştir” diyen Albayrak, sözlerine şöyle devam etti:

Kayıp-kaçak oranların azalması konusu öncelikli hedefimiz başında gelmekte olup bu yerde yoğun çalışmalarımız ve alınan tedbirler sonucunda ülke genelinde kayıp kaçak oranları yüzde 23-25 düzeylerinden yüzde 14-15 düzeylerine kadar düşmüştür.

Bu yönde çalışmalarımız titizlikle devam etmektedir. Kaçak ve kayıt dışı elektrik kullanımı önlenmesi maksadıyla elektrik dağıtım şirketleri tarafından elektrik abonelerin ölçü sistemleri kaçak kullanımı engelleyecek şekilde kontrol edilmekte ve kaçak kontrol takibi için kayıp kaçak tarama çalışmaları periyodik olarak devam etmektedir.

ŞİFRE SAYAÇTA ÇÖZÜLÜR

Albayrak, Türkiye genelinde 2015 senesinde kayıp-kaçak gerçekleşme oranı yüzde 14.1 olarak yapıldığını belirtirken, teknik ve teknik olmayan kayıpların azaltılmasına yönelik Ar-Ge projeleri sayesinde bu konuda önemli aşama kaydetmeyi planladıklarını ifade etti.

Dicle bölgesinde pilot uygulaması yapılacak olan enerji kriptolanması sistemi, “Enerji hatları üzerinden yapılan teknik olmayan kayıplar ile illegal kullanımları önlemek veya azaltmak maksadıyla trafoların çıkışlarında enerji şifrelenip son kullanıcı sayacında (sayacın içinde veya öncesinde) şifrenin çözülmesi metodunun incelenerek uygulamasının analiz edilmesi” için kullanılacak.

SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK

Trafodan elektriğin iletimi sırasında enerji kripto sistemiyle şifrelenecek.

Sözkonusu enerji abonenin akıllı sayacına ulaştığında şifrenin çözülmesi beklenecek.

Her iki tarafta şifreler eşleştiğinde aboneye elektrik hizmeti verilecek.

Trafo, sayaçta şifreyi tanımazsa aboneye elektrik verilmeyecek.

ELEKTRONİK MÜHÜR SİSTEMİ DE GELİYOR

Bakan Albayrak, şifreli elektrik sistemi yanı sıra farklı bölgelerde değişik uygulamalara imza atacaklarını da söyledi.

Buna göre, Akdeniz elektrik dağıtım bölgesinde, “Akıllı Elektronik Mühür Sistemi Projesi” uygulamaya alınacak.

Böylece, ölçümlerde yetkisiz işlem yapılmasına izin vermeyen, yapılan işlemin kim tarafından yapıldığı bilinen ve taklit edilemeyen elektronik mühür sistemi ile geliştirilecek.

Dicle, Van Gölü ve Aras bölgesinde, “Önleyici Çalışmalar Projesi” sayesinde de, anlık ölçüm yapılarak teknik olmayan kayıp enerji anında görülmesi, önlenmesi ile şebekenin esnekliğin ve verimliliğin geliştirilmesinin önü açılmış olacak.

Bakanlığın üzerinde yaptığı ve yine Dicle, Aras ve Van gölü bölgelerinde pilot olarak denemesi yapılacak olan Metodoloji ve Yazılım Geliştirilmesi Projesi” ise, enerjide teknik kayıp ile teknik olmayan kayıpların ayrıştırılması ile ilgili olarak gerçek ve anlık verilerin alınmasını sağlayacak. 
YORUM BIRAKIN
YORUMLAR  ( 0 Yorum )
Habere hiç yorum yapılmamış
BENZER HABERLER
Altın fiyatları ne durumda ?
Altının gram fiyatı, yüzde 0,1 yükselişle 129 TL'den alıcı bulmakta. Kapalıçarşı'da çeyrek altın 212 TL, Cumhuriyet altın ise 865 TL'den satılıyor.
15.11.2016
Başbakan Yıldırım’dan Asgari Ücret Müjdesi
Başbakan Binali Yıldırım, “Asgari ücret 1300 TL altında kesinlikle olmayacak, arada kalan o farkı ise Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacak.
20.09.2016
Benzin Ve Motorine Yine Zam Yapıldı
PÜİS'ten gelen açıklamaya göre benzin litre fiyatı 12 kuruş, motorin litre fiyatı ise 6 kuruş olarak zam yapıldı.
09.09.2016
17 Kasım 2016'da CNR Emlak Fuarı başlıyor!
Türkiye’nin en büyük emlak fuarlarından biri olan CNR Emlak 4. Emlak Yatırım Projeleri ve Finansmanı Fuarı, 17 Kasım 2016 tarihin de CNR EXPO Yeşilköy’de başlıyor.
10.11.2016
Emeklinin Merakla Beklediği İşte O Promosyon
SGK ile bankalar arasında emeklilere aylıkları karşılığında belli bir miktar da promosyon verilmesi için yapılan pazarlık konusunda emekliler, yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu'ndan yapılacak o müjdeli haber bekleniliyor.
19.09.2016
Sebze Ve Meyvede Yeni Dönem Başladı
Sebze ve meyvelerin toptan ve perakende ticaretinde kullanılacak künye uygulaması bugün Resmi Gazete'de yerini almış oldu.
21.09.2016